torsdag 15 september 2011

Bygga valplåda för andra gångenSom alltid är Nessie oerhört nyfiken, men några stående ovationer för att det var just valplådan jag tog fram, det fick jag inte.
Det mesta som placeras på golvet, är i Nessies värld en potentiell target - och i och med det en inbjudan till lustifikationer. Det gör att hon är aningen i vägen när man försöker använda golvet för att packa upp saker, eller montera saker... Lösningen är att presentera en annan target/plats som jag väljer ut. Nu vill jag förstås inte att åsynen av valplådan ska trigga henne att välja en annan plats, så jag placerade henne i vår säng med god överblick över arrangemanget.
Husses egen uppfinning av valplåda är jättebra. Den har inget golv, för golv är skrymmande. Dessutom är det lätt att göra ett golv av täckplast. När alltihop är nedmonterat, kan man stoppa undan lådans väggar och rundstavarna var som helst. Det tar ingen plats alls.
När jag nu ska montera lådan, börjar jag med golvet. Jag placerar i tur och ordning (i en kvadrat som passar lådans mått) täcke, byggplast och påslakan. Tills vidare lägger jag inte i något mer, för hon är så varm på nätterna. Innan valpningen lägger jag i tidningar ovanpå det jag redan har och så handdukar på det. Senare, när de små liven börjar kissa och bajsa på egen hand, har jag tidningar överst i hela lådan, utom i "sovhörnet".
När golvet är klart, lägger jag ut sidorna och rundstavarna där de ska vara. Hålen och stavarnas ändar är numrerade. Sedan trycker jag bara ihop alltihop. I hörnen på väggarna är det borrade hål, och där drar jag åt med sådana där elkabelsnoddar. Man kan lika gärna ha snören, men det är svårare att dra åt hårt. När allt är monterat, stänger väggarna in rundstavarna så att de sitter på plats i sina hål. En av väggarna är vikbar, så att Nessie kan gå ut och in lite enklare när valparna är små och inte hunnit börja fundera på om inte gräset är grönare på andra sidan...
Så där ja! När alltihop var på plats gick Nessie genast och la sig i lådan, men blicken var snarare alert än moderlig:)


4 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag undrar vad har du för mått på din valplåda?

  Hälsningar
  Isabell Åmark, Kennel Svingelskogen´s

  SvaraRadera
 2. Hej
  Vilka material använde du 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är plywood i skivorna. Har funkat jättebra. Stabilt utan att vara klumpigt. Stängerna som ska förhindra att valparna kläms mot sidorna, är vanlig "rundstav". Det var lätt att bygga också. Har du fler frågor, så maila gärna på kicki@sundeling.org så har jag lättare att svara. Lycka till!

   Radera